1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome To LandyZone!

    LandyZone is the biggest Land Rover forum on the net. We have plenty of very knowledgable members so if you have any questions about your Land Rover or just want to connect with other Landy owners, you're in the right place.

    Registering is free and easy just click here, we hope to see you on the forums soon!

Series 3, 2.25 petrol alternator

Discussion in 'Series Land Rovers' started by Schmarnst, Jun 13, 2011.

< Previous Thread | Next Thread >
  1. oxides

    oxides Well-Known Member

    Joined:
    Jan 23, 2009
    Posts:
    5,078
    Likes Received:
    79
    Location:
    Worcs
    "low" on tickover is probably OK - as long as it's not discharging the battery. The voltage will increase a bit when the revs rise. The difference between "low" and "good" is probably not much. An actual voltage would be useful.
     
  2. Schmarnst

    Schmarnst New Member

    Joined:
    Aug 6, 2010
    Posts:
    134
    Likes Received:
    1
    Location:
    Leeds
    12.5v with engine off, 13v on tickover, 13.5v at mid revs
     
  3. The Mad Hat Man

    The Mad Hat Man Well-Known Member LZIR Despatch Agent

    Joined:
    Sep 11, 2005
    Posts:
    82,925
    Likes Received:
    8,618
    Location:
    Embasinga stocæ
    Should be 14.7 when charging. Regulator gone on alternator.
     
  4. oxides

    oxides Well-Known Member

    Joined:
    Jan 23, 2009
    Posts:
    5,078
    Likes Received:
    79
    Location:
    Worcs
    13.8 to 14.4 volts is the range for normal charging so it's a bit down but not too much. The battery only voltage looks right but it might be worth trying with a different battery. Or charge up the one you've got - a discharged battery pulls a lot of current and consequently drops the voltage at the battery.
     
  5. Jake P

    Jake P Member

    Joined:
    Jan 1, 2020
    Posts:
    25
    Likes Received:
    6
    Location:
    Malta
    Hey guys, got my battery back today and in the meantime serviced the alternator. After letting on the heater for 10sec, the engine quickly came to life :D (happy moment) took her for a spin and everything seems fine.
    Before starting = 12.9V
    During Running = 14V
    After switching the engine off = 13.3V
    Even noticed that the flickering of the indicator lights on the dash is much brighter now.

    good evening :)

    Jake
     
    mgd109 and Blackburn like this.
< Previous Thread | Next Thread >