1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome To LandyZone!

    LandyZone is the biggest Land Rover forum on the net. We have plenty of very knowledgable members so if you have any questions about your Land Rover or just want to connect with other Landy owners, you're in the right place.

    Registering is free and easy just click here, we hope to see you on the forums soon!

To buy or not to buy??

Discussion in 'Land Rover Freelander' started by Karlos28, Dec 14, 2018.

< Previous Thread | Next Thread >
  1. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    That lives in the rear wheel arch if I am correct? I can't see any open pipes/hoses, are there dedicated hoses running through the bay to it?

    Cheers
     
  2. Nodge68

    Nodge68 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Posts:
    16,853
    Likes Received:
    3,188
    Location:
    Near Newquay
    It is, but the piping runs up the the inlet manifold, where it's flow is regulated by the purge valve.
     
  3. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    Yeah, all must be correct there then. Does the purge valve have any sort of vent or anything?

    Fuel wise, it's done about 140miles on half a tank so far. Will run it till the light comes on and fill it again for more accuracy.
     
  4. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    Got one of those Bluetooth OBD2 jobbies plugged in, a small myriad of faults which I'm guessing was the cause of the EML being on. Cleared them and none have come back. Will plug back in after the commute tomorrow and see if any have returned...
     

    Attached Files:

  5. rob_bell

    rob_bell Well-Known Member

    Joined:
    Jul 18, 2016
    Posts:
    2,193
    Likes Received:
    467
    Location:
    London
    Most of the recorded faults are related to the misfire. The misfire in my experience with these engines is usually a coil pack misbehaving.

    In your case, with excess fuel consumption, I am not so sure... Have you checked the spark plugs (look normal, correct gap)? Might be worth just checking that the cam timing is also correct (set crank to its timing mark and check that the cam pulley marks correctly align).
     
    Last edited: Jun 17, 2019 at 1:29 PM
  6. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    Yeah checked the plugs and re gapped them. They looked fine.

    As I say those codes appeared as a result of me stalling it... At least I think I stalled it, I guess it could have just cut out as I was manoeuvring...? The faults haven't returned though..

    The cam timing isn't a bad shout, the belt looks pretty new but I have no records of it being changed or anything.
     
  7. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    Well I ran the codes again today and the power train fuel trim, and the crankshaft position sensor are both faulting still.

    Looks like I may have a positive find! Will check cam timing as the sensor fault I suppose could be that. No idea what the power train thing is??
     
  8. Nodge68

    Nodge68 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Posts:
    16,853
    Likes Received:
    3,188
    Location:
    Near Newquay
    It could be cam timing, as the ECU expect a slight error, but not more than a few degrees out.
    Power train simply refers to the engine. Fuel trim is where the ECU is altering the fuel injection value, off of its base setting. This is done as the ECU "learns" the engine. However if you're getting a fuel trim code, then the ECU is at maximum trim and the mixture is still wrong. This can be caused by a leaking injector, too high a fuel pressure, or incorrect cam timing, upsetting the way the engine breathes.
     
  9. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    Hmmm, vague but definitely indicates I have a problem... A brief list;

    Check cam timing,
    Maybe run some injector cleaner?
    Replace cam sensor
    Burn it...
     
  10. Nodge68

    Nodge68 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Posts:
    16,853
    Likes Received:
    3,188
    Location:
    Near Newquay
    I wouldn't bother with the last 3 on that list.
     
  11. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    You think cam timing is looking favourite then? Hopefully! It's a nice cheap easy (relatively) fix!


    On second thoughts, since I don't know the status of the belt, I guess I may as well change it while I'm there...?
     
  12. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    Just checked the cam timing. All looks good. Still getting the error codes. Is it time to throw a new sensor at it now?
     
  13. Alibro

    Alibro Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Posts:
    4,821
    Likes Received:
    1,262
    Location:
    Northern Ireland
    If you have a 1.8 k series it's really common to have the timing half a tooth out. It needs to be spot on.
     
  14. Alibro

    Alibro Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Posts:
    4,821
    Likes Received:
    1,262
    Location:
    Northern Ireland
    Also did you remove the crankshaft pulley to check the lower timing marks?
     
  15. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    I didn't take the pulley off but the cams were aligned perfectly and I could see the mark on the crank pulley was at 12oclock, couldn't quite see the marks for the crank. Had better re visit then!

    Edit: how can you get it half a tooth out? And if it is half a tooth out, how can you resolve it!?
     
    Last edited: Jun 18, 2019 at 12:32 PM
  16. Nodge68

    Nodge68 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Posts:
    16,853
    Likes Received:
    3,188
    Location:
    Near Newquay
    It's best to remove the bottom damper/pulley, so you can check the dots of the timing pulley, line up exactly with the cast on pointer.
    Ali is referring to 1/2 a tooth out on cam pulleys. The equates to one tooth out on the crank pulley. It's very common and easy to get the timing just one tooth out, which gives sluggish performance and bad fuel economy.
     
    Karlos28 and Alibro like this.
  17. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    Ok will check again at some point. However whoever did the belt last two med it to the tdc mark and made their own tippex timing marks, which also all lined up perfectly.

    However the economy and performance would be nice. I haven't driven another 1.8 so not sure what a good one drives like!
     
  18. Alibro

    Alibro Well-Known Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Posts:
    4,821
    Likes Received:
    1,262
    Location:
    Northern Ireland
    It should be a fairly nippy car that is very pleasant to drive and not crazy thirsty.
    One other thing might be worth checking is that the cam pulleys are fitted correctly. On my car I refitted one wrong and the car wouldn't start but I don't know what would happen if the other one was fitted wrong.
    To check you need to remove the bolts that hold the pulleys. Don't worry about loosing timing as the pulleys will stay on without the bolts
    The lugs in the centre (currently covered by the bolts) should be in the position to reflect if the pulley is exhaust or inlet.
    It's probably not that but ever since it happened to me I've been paranoid about it. ;)
     
    Karlos28 likes this.
  19. Karlos28

    Karlos28 Well-Known Member

    Joined:
    Jul 17, 2010
    Posts:
    1,873
    Likes Received:
    15
    Location:
    Derbyshire
    Cheers alibro, looks like I'm in for a bit of a strip down then! Was hoping it would be an easy one.

    It does feel fairly nippy, more than I expected. And even more so with the intake removed! Wondering about doing something about that, free flowing filter or something? Maybe my filter is just really bad! Doesn't look it though.
     
< Previous Thread | Next Thread >