1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome To LandyZone!

    LandyZone is the biggest Land Rover forum on the net. We have plenty of very knowledgable members so if you have any questions about your Land Rover or just want to connect with other Landy owners, you're in the right place.

    Registering is free and easy just click here, we hope to see you on the forums soon!

Won't start, Temp Gauge shows max with red warning when cold

Discussion in 'Land Rover Freelander' started by Emol20, Mar 3, 2018.

< Previous Thread | Next Thread >
  1. Emol20

    Emol20 Member

    Joined:
    Mar 3, 2018
    Posts:
    17
    Likes Received:
    0
    Location:
    UK
    Hi - Can't get my 2006 Freelander to start.
    Was running fine, then one day cranks over fine but nothing.
    Temp gauge is showing max with a red light showing.
    Cant hear low pressure fuel pump anymore which was always apparent when switching ignition on.
    Any ideas?
     
  2. Nodge68

    Nodge68 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Posts:
    18,914
    Likes Received:
    3,828
    Location:
    Near Newquay
    I'm assuming it's a TD4?

    The coolant sensor being open circuit will put the high temperature light on, the gauge to max and probably put the fans on too. I don't think the EDC shuts the engine down with high temperatures, but it's possible I guess.
     
  3. Emol20

    Emol20 Member

    Joined:
    Mar 3, 2018
    Posts:
    17
    Likes Received:
    0
    Location:
    UK
    Yes TD4, but the fans are not running.
     
  4. Nodge68

    Nodge68 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Posts:
    18,914
    Likes Received:
    3,828
    Location:
    Near Newquay
    It needs the codes reading so the cause of the high temperature warning can identified.
     
  5. td4van

    td4van Well-Known Member

    Joined:
    Jun 17, 2012
    Posts:
    1,552
    Likes Received:
    193
    Location:
    Gloucestershire
    Gauge can go to max if the CAN is down as well between the engine management and instrument pack.

    What work have you had done lately? Flat battery and jump start?

    Sounds like the engine management isn’t on line so start with basics - fuses, power/grounds etc
     
  6. Emol20

    Emol20 Member

    Joined:
    Mar 3, 2018
    Posts:
    17
    Likes Received:
    0
    Location:
    UK
    No work done on it, it's been running and starting just fine...... then suddenly this.
    I'll double check the basics as you say
    Thanks
     
  7. Emol20

    Emol20 Member

    Joined:
    Mar 3, 2018
    Posts:
    17
    Likes Received:
    0
    Location:
    UK
    Hi, Just had RAC look at the car.
    They can't connect to the engine management, no signal, so can't read any codes.
    Checked all fuses, power/grounds etc.... all ok.
    Any ideas welcome?
    Thanks all
     
  8. m2006d

    m2006d Member

    Joined:
    Aug 20, 2018
    Posts:
    13
    Likes Received:
    0
    Location:
    Merseyside
    Did you ever get this sorted as my one is doing the same.
     
< Previous Thread | Next Thread >