1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome To LandyZone!

    LandyZone is the biggest Land Rover forum on the net. We have plenty of very knowledgable members so if you have any questions about your Land Rover or just want to connect with other Landy owners, you're in the right place.

    Registering is free and easy just click here, we hope to see you on the forums soon!

sudden loss turbo boost

Discussion in '300 TDi' started by cborrman, Feb 11, 2019.

< Previous Thread | Next Thread >
  1. cborrman

    cborrman Active Member

    Joined:
    Jul 21, 2018
    Posts:
    111
    Likes Received:
    21
    Location:
    London
    So I have a 300tdi defender bought in July with 114k on clock, and now done 122k with two European tours. It had had a new timing belt, has since had head gasket, p gasket, water pump done, two full services, a new alisport oversized intercooler, all new silicon hoses and a boost pin and boost ring fitted and all runs quite well. No abnormal white smoke I can see, though I may have seen a whiff once when starting in cold??? My only gripe is it runs colder than it should but had the thermostat out and tested, a ok there. I have an EGT gauge and never been over 600 degrees since fitted and boost, etc fitted.

    Had a look at a few threads, but no funny noise, smoke etc like this: https://www.landyzone.co.uk/land-rover/300-tdi-white-smoke-and-loss-of-power.265171/ the closest I could find.

    I usually ease it in 1st then give it a bit of welly in 2nd, 3rd and 4th if road allows, but today I had a sudden loss of top end power in 3rd. Changed up to 4th and all ok. I can hear a bit of turno noise above a certain rev range where loss of power happens. Stopped and checked all the hoses I can see and nothing lose (have yet to check under as ground all wet ).

    Anyone had this? Have seen various lighter allow spool turbos out there which have caught my eye (given at full whack, fully loaded in 5th I cannot get EGT over 600 degrees C she can handle a bit more boost :) (can't we all :))

    Anyone think its another hose or does it sound turbo related? The rad is original (1996) and in great shape, the only other thing that is old and rattles like a bstard is the oil breather...
     
  2. Flossie

    Flossie Well-Known Member

    Joined:
    Sep 2, 2015
    Posts:
    5,280
    Likes Received:
    2,585
    Location:
    Shropshire
    Check the turbo is actually making the boost is the first port of call.
    Could also be fuel starvation ie blocked filter or rear sedimenter if you have one.
     
  3. flat

    flat Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2013
    Posts:
    6,821
    Likes Received:
    1,695
    Location:
    Far away from you!!
    Yep is the boost actually getting to the engine?

    Turbo pipes could be delaminating, intercooled could be shot and have holes etc.

    Do you have an EGR? And if so is it seized partially open.

    I don’t know if 300tdi had them though so apologies if not, 200tdi certainly don’t
     
  4. cborrman

    cborrman Active Member

    Joined:
    Jul 21, 2018
    Posts:
    111
    Likes Received:
    21
    Location:
    London
    thanks will check turbo, there is still all the low down torque and possibly even a bit of boost I would say, as the band of power seems wider than the 500rpm or so I remember of n/a diesels. is it still possible fuel starvation with that in mind? there is definitely a “turbo wheeze” noise that is new...
     
  5. cborrman

    cborrman Active Member

    Joined:
    Jul 21, 2018
    Posts:
    111
    Likes Received:
    21
    Location:
    London
    its a new intercooler from alisport, so would be very disappointed if it leaks but its possible. the egr either was not there or blanked when I got it, now has the fourby blank plate with probe for egt.
     
    flat likes this.
  6. flat

    flat Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2013
    Posts:
    6,821
    Likes Received:
    1,695
    Location:
    Far away from you!!
    Okay and are all your hose clips done up tight? One of mine (top of intercooler) wasn’t holding tight and I was loosing boost, took a while to work it out though
     
  7. cborrman

    cborrman Active Member

    Joined:
    Jul 21, 2018
    Posts:
    111
    Likes Received:
    21
    Location:
    London
    yeah I had that one when I got it! the noise is quite similar so will check them
    all but once over wiggle test shows them all together. Anybody know what goes when a turbo loses power? was going to say when a turbo blows but that’s not a good choice of words ...
     
  8. flat

    flat Well-Known Member

    Joined:
    Mar 11, 2013
    Posts:
    6,821
    Likes Received:
    1,695
    Location:
    Far away from you!!
    Does it donit repeatedly? I.e can you reproduce it?

    It may be a split in a pipe that only opens up when your on boost maybe?
     
  9. cborrman

    cborrman Active Member

    Joined:
    Jul 21, 2018
    Posts:
    111
    Likes Received:
    21
    Location:
    London
    yeah its all gears all the time. my last n/a diesel experience was a rented renault of the same period, a 1.6 litre pulling a tonne of car, this 2.5 litre pulling 2 tonnes feels a bit better but it could be all torque lol (sorry for awful pun)
     
    flat likes this.
  10. Blackburn

    Blackburn Well-Known Member

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Posts:
    2,022
    Likes Received:
    210
    Location:
    Tyneside
    Does the 300tdi have the same waste gate setup as 200tdi if so is it closing and at what pressure is it opening?
     
  11. Al2O3

    Al2O3 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 21, 2014
    Posts:
    7,219
    Likes Received:
    1,925
    Location:
    North of the Wall
    If there's a new noise then maybe the blades are starting to catch on the housing. Have you taken the hoses off and physically investigated the turbo?
     
< Previous Thread | Next Thread >