1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome To LandyZone!

    LandyZone is the biggest Land Rover forum on the net. We have plenty of very knowledgable members so if you have any questions about your Land Rover or just want to connect with other Landy owners, you're in the right place.

    Registering is free and easy just click here, we hope to see you on the forums soon!

Starting issues

Discussion in 'Land Rover Discovery' started by Rachel Manning, Jun 15, 2011.

< Previous Thread | Next Thread >
  1. Rachel Manning

    Rachel Manning New Member

    Joined:
    Dec 27, 2010
    Posts:
    15
    Likes Received:
    0
    Hi

    About once a week when I try to start my discovery when I turn the key nothing happens, the ignition lights come on but when you turn the key the last bit to engage the starter motor nothing at all happens no noise clicking at all. But once left for a few minutes it will start properly as if nothing was wrong.

    I would greatly appreciate any thoughts on this.

    Thanks in advance
     
  2. shuffles

    shuffles New Member

    Joined:
    Nov 1, 2008
    Posts:
    77
    Likes Received:
    0
    hello i had the same and i bought solenoid contacts and it solved it
    £9.95 on e bay and a couple of hours to remove the starter and fit contacts and then refit it
    job done
     
  3. matthew2riches

    matthew2riches New Member

    Joined:
    Jan 25, 2011
    Posts:
    3,025
    Likes Received:
    2
    Location:
    Suffolk
    I think my problem like this was the immobiliser ;)
     
  4. drover300tdi

    drover300tdi Member

    Joined:
    May 24, 2011
    Posts:
    35
    Likes Received:
    0
    Location:
    15 miles out of Glasgow
    hi i had this problem on mine.
    (well actually had 2 problems causing the same thing)

    1st one was the switch on the back of the steering lock, fixed that by removing it and buying a can of switch cleaner from a firm called RS Components, and spraying it in to the switch for a few seconds, rotate switch for a few mins and squirt in some more!
    Now mine was improved and after a 2 days of use never had the problem back
    2nd one...the more i think about it was different as the engine would turn but not start,
    this was the immobiliser, removed it (following at thread on here) soldered it up and refitted it. been fine ever since, infact i think now that these problems are why the last owner sold the car.
    Ho Btw switch on steering lock around £70-80 quid can of cleaner £5 and you get to use it on other things!! you can also get the same type of thing from mapplin.
    The brand id recommend is "Servisol super 10 switch lubricant"
    Hope that point you in the right direction
     
  5. Pyper28

    Pyper28 Active Member

    Joined:
    Jul 22, 2008
    Posts:
    136
    Likes Received:
    0
    Location:
    Chesterfield
    Mine does it from time to time, i just open front passenger door with the alarm armed, alarm goes off press fob, lock and unlock and it starts, depends how often it happens to take more action, try it if it happens again you got nothing to loose anyways
     
  6. matwest904q

    matwest904q New Member

    Joined:
    Jul 13, 2010
    Posts:
    133
    Likes Received:
    0
    Location:
    Beverley, East Riding
    I recently had this too but it was completely random when it happened. I tracked it down to a loose wire on the starter motor. Fixed it and never had the same problem again.
     
< Previous Thread | Next Thread >