1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome To LandyZone!

    LandyZone is the biggest Land Rover forum on the net. We have plenty of very knowledgable members so if you have any questions about your Land Rover or just want to connect with other Landy owners, you're in the right place.

    Registering is free and easy just click here, we hope to see you on the forums soon!

L322 Gearbox Troubles 2003 4.4 Petrol

Discussion in 'Range Rover' started by treeman, Jun 1, 2021.

< Previous Thread | Next Thread >
  1. treeman

    treeman Active Member

    Joined:
    Feb 14, 2009
    Posts:
    344
    Likes Received:
    2
    Location:
    Essex
    A few months back I was recovered by the RAC as water pump bearings had gone, the idiot recovery bloke tried to winch the rangy onto low loader with it in park and handbrake still on, when he and I realised this he released handbrake and put car into neutral but did not release tension on the winch cable first, there was a bang which I thought was the winch cable easing on the release of the pressure so I thought no more of it.

    Now to the problem, after replacing the water pump and rad I took it for a test drive which resulted in a loud thud then a squeal and trans failsafe program.

    I assumed it was a broken gear box ( stupidly I know) so I replaced it, I have also replaced the torque converter and a complete oil and filter change on gear box but still have the problem.

    Could it be the transfer box as as when you go from high to low and low to hi you can feel it struggle to change and it moves the car back and forth.
    Not sure where to look from hear, any pointers in the right direction would be great
    cheers in advance
     
  2. Bemble

    Bemble Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Posts:
    606
    Likes Received:
    165
    Location:
    Lancashire
    Presumably your car has the uprated front propshaft mod. from the Q041 Service Action? I suggest you get the suspension on the highest setting and ask someone to look under the vehicle to see if either propshaft is turning when you’re stationary in Drive.

    [​IMG]

    [​IMG]

    Phil
     
    tomcat59alan and Mark Piercy like this.
  3. treeman

    treeman Active Member

    Joined:
    Feb 14, 2009
    Posts:
    344
    Likes Received:
    2
    Location:
    Essex
    Hi
    Just checked , I have the the upgraded front prop .
    Neither of the props move when in drive and stationary, also forgot to say the only fault code that comes up when it goes into trans failsafe is P0730 incorrect gear ratio.

    Cheers Les
     
  4. Bemble

    Bemble Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Posts:
    606
    Likes Received:
    165
    Location:
    Lancashire
    So what’s the current situation? Does the failsafe message reset so that when you next start the engine there’s no failsafe message displayed? What happens when you select Drive? Does the car set off in 1st gear and upshift through any gears or does the failsafe message immediately appear and the transmission selects 4th gear? Or will the car not even move in Drive or Reverse?

    Phil
     
  5. treeman

    treeman Active Member

    Joined:
    Feb 14, 2009
    Posts:
    344
    Likes Received:
    2
    Location:
    Essex
    Hi
    I have to clear the fault to reset the message
    Everything as normal when I select drive or reverse, she will move forward and reverse no problem it’s only when you try to pull away as with normal driving and the revs go above about 1500ish (I can check exact revs if needed) you get the thud as she go’s into 4th and you get the squeal


    Les
     
  6. Bemble

    Bemble Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Posts:
    606
    Likes Received:
    165
    Location:
    Lancashire
    So this is the exact same issue that you had with the previous transmission installed?

    Clearly we’re still trying to establish if it’s a transmission fault or something else in the driveline like the transfer box. As long as you aren’t trying to tow anything or need to climb any steep hills I wondered if you should try temporarily disconnecting the 16-pin connector at the back of the transmission (tie it up out of the way so that it can’t get wrapped around the propshaft).

    [​IMG]

    This will put your transmission into failsafe mode so that you drive around locked in 4th gear with the torque converter open. Reverse should also work fine, but the system pressures aren’t modulated at all, so Drive and Reverse might engage with a bit of a thump. You should be able to drive around all day like this (a guy on another forum drove his L322 around like this for 9 months!) to see if the issue reoccurs.

    Phil
     
  7. myfirstl322

    myfirstl322 Well-Known Member Full Member

    Joined:
    Dec 29, 2012
    Posts:
    35,314
    Likes Received:
    17,784
    Location:
    Hoots mon...
    Oil filled correctly?
     
  8. treeman

    treeman Active Member

    Joined:
    Feb 14, 2009
    Posts:
    344
    Likes Received:
    2
    Location:
    Essex
    Hi Phil
    Yes exactly the same issue as was with the original transmission fitted
    I will try this the weekend and report back what happens

    myfirstl322,
    Oil was filled as per ZF & Land Rover manuals, issues arose before any changes were done
     
  9. treeman

    treeman Active Member

    Joined:
    Feb 14, 2009
    Posts:
    344
    Likes Received:
    2
    Location:
    Essex
    Hi Phil
    Sorry for late update, been quite busy.
    Right situation so far:-
    The car will drive in falesfe mode with plug removed as advised (plug now back in)
    As in previous posts I have a new torque converter fitted, a known working gearbox fitted (complete fluid and filter change(fluid twice))
    I have now replaced the transfer box (oil change at same time) and the shift motor (shift motor striped brushes and variable resister checked all working as shood)
    I am now realy scratching my head as still have same isue ,only the two ecu's left to replace
    also did the reset procedure when fitting replacement shift motor
     
  10. kermit_rr

    kermit_rr Green Member Full Member

    Joined:
    Dec 9, 2018
    Posts:
    19,504
    Likes Received:
    24,332
    Location:
    North Shropshire
    Silly question.. why is the RAC not fixing this?
     
    tomcat59alan likes this.
  11. Bemble

    Bemble Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Posts:
    606
    Likes Received:
    165
    Location:
    Lancashire
    What happens if you select Manual mode when stationary and then manually upshift through the gears as you accelerate?

    Phil
     
  12. treeman

    treeman Active Member

    Joined:
    Feb 14, 2009
    Posts:
    344
    Likes Received:
    2
    Location:
    Essex
    Hi
    As before go to pull away in first starts to move at about 2000rpm then straight into 5th failsafe mode.
     
< Previous Thread | Next Thread >