1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome To LandyZone!

    LandyZone is the biggest Land Rover forum on the net. We have plenty of very knowledgable members so if you have any questions about your Land Rover or just want to connect with other Landy owners, you're in the right place.

    Registering is free and easy just click here, we hope to see you on the forums soon!

no petrol to plugs 1996 4.6 gems.

Discussion in 'Range Rover' started by wooly123, Jun 6, 2018.

< Previous Thread | Next Thread >
  1. wooly123

    wooly123 Active Member

    Joined:
    Oct 16, 2014
    Posts:
    103
    Likes Received:
    19
    Location:
    rye east sussex
    hi folks, any ideas to help please,i have no petrol to plugs,have fuel pressure to rail,have spark,have check light,which goes out when cranking,no faults on nanocom,also does the rev counter move or not when cranking,?it will try to fire with easy start,thank you for looking.
     
  2. Grrrrrr

    Grrrrrr Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2012
    Posts:
    8,997
    Likes Received:
    1,273
    Location:
    Buckinghamshire, UK. ('95 DT)
    Don't think the rev counter moves until started. Sounds like injectors aren't firing. Loom OK?

    Is there an emergency stop on the petrol? On the diesel the reset switch is behind the driver's kick panel but don't know if the petrol is the same.
     
  3. Grrrrrr

    Grrrrrr Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2012
    Posts:
    8,997
    Likes Received:
    1,273
    Location:
    Buckinghamshire, UK. ('95 DT)
    There are little lights you can clip on to check the injectors but I cannot remember the name. @tomcat59alan will know.
     
  4. tomcat59alan

    tomcat59alan Well-Known Member

    Joined:
    Apr 3, 2011
    Posts:
    9,772
    Likes Received:
    1,579
    Location:
    wirral and triquivijate
    Noid light.
     
    Grrrrrr likes this.
  5. johnnyb70

    johnnyb70 Active Member

    Joined:
    Nov 9, 2013
    Posts:
    406
    Likes Received:
    88
    Should show about 200 when cranking.dead needle dead crank sensor.
     
  6. wooly123

    wooly123 Active Member

    Joined:
    Oct 16, 2014
    Posts:
    103
    Likes Received:
    19
    Location:
    rye east sussex
    thank you gents,i will try these recomendations,and let you know,thanks again/
     
  7. Grrrrrr

    Grrrrrr Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2012
    Posts:
    8,997
    Likes Received:
    1,273
    Location:
    Buckinghamshire, UK. ('95 DT)
    Doesn't on the '98 GEMS engine I have outside!
     
  8. johnnyb70

    johnnyb70 Active Member

    Joined:
    Nov 9, 2013
    Posts:
    406
    Likes Received:
    88
    Me bad. Let me check mine later. Rv8 do fire in really quick. It's one of those tests that checks out the crank sensor if it doesn't start and shows 200 or not. Sorry for the bs!
     
    Grrrrrr likes this.
  9. wooly123

    wooly123 Active Member

    Joined:
    Oct 16, 2014
    Posts:
    103
    Likes Received:
    19
    Location:
    rye east sussex
    thanks for checking gents ,rev counter,i have a good spark,and noid lights are working,must be wireing some where,thanks again.
     
  10. Grrrrrr

    Grrrrrr Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2012
    Posts:
    8,997
    Likes Received:
    1,273
    Location:
    Buckinghamshire, UK. ('95 DT)
    Are the plugs getting wet?
     
  11. wooly123

    wooly123 Active Member

    Joined:
    Oct 16, 2014
    Posts:
    103
    Likes Received:
    19
    Location:
    rye east sussex
    no Grrrrrr, the plugs are dry all the time, have fuel in rail and pressure is good,thanks
     
  12. Grrrrrr

    Grrrrrr Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2012
    Posts:
    8,997
    Likes Received:
    1,273
    Location:
    Buckinghamshire, UK. ('95 DT)
    So there's fuel at the rail, pressure is good, noid lights show pulses to injectors but no fuel is actually making it into the cylinders?

    You've tried the security learn on the Nanocom, just in case?
     
  13. tomcat59alan

    tomcat59alan Well-Known Member

    Joined:
    Apr 3, 2011
    Posts:
    9,772
    Likes Received:
    1,579
    Location:
    wirral and triquivijate
    Not hijacking the post but I have the same problem. Mine will start with a whiff of easy start but just cranks without it. Rev counter doesn't work when cranking but does when running. Topping up the fuel soon as its low.
     
  14. Wazzajnr

    Wazzajnr Well-Known Member

    Joined:
    Apr 25, 2016
    Posts:
    1,286
    Likes Received:
    336
    Location:
    Chorley
    Does the engine have to be spinning at a certain speed before the injectors fire? If so, could a lazy starter or battery be the issue?
     
    Grrrrrr likes this.
  15. tomcat59alan

    tomcat59alan Well-Known Member

    Joined:
    Apr 3, 2011
    Posts:
    9,772
    Likes Received:
    1,579
    Location:
    wirral and triquivijate
    Personally, I removed the starter,stripped and rebuilt it today. Cleaned all the wire connections, charged the battery and connected the jump leads to my other range rover whilst it was running.Turned over rapidly but wouldn't start. Lots of new petrol soon and retry.
     
  16. wooly123

    wooly123 Active Member

    Joined:
    Oct 16, 2014
    Posts:
    103
    Likes Received:
    19
    Location:
    rye east sussex
    i have tried the security learn on nanocom grrrr,but most of the time,it says no,it said yes the other day,but still did not start,i do not know if i am using it right,as i am not very technical,it says security mobilised as well,engine check light goes out during cranking,as well,do you think it might need a syncmate,or is that same job as nanocom,thankyou
     
  17. tomcat59alan

    tomcat59alan Well-Known Member

    Joined:
    Apr 3, 2011
    Posts:
    9,772
    Likes Received:
    1,579
    Location:
    wirral and triquivijate
    Mine cranks,good spark, petrol at the rail but no go unless a quick whiff of easy start . I'm watching this post with interest.
     
  18. Grrrrrr

    Grrrrrr Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2012
    Posts:
    8,997
    Likes Received:
    1,273
    Location:
    Buckinghamshire, UK. ('95 DT)
    Syncmate is same as security learn. You should be able to see the EMS code in the engine module and check it matches the BECM module, I think. Long time since I have seen the GEMS module.

    rev counter won't do anything till it fires.

    Yes, needs to be turning a certain speed before it will fire. That'll be in the maps but no idea how fast that is. Sounds like Tomcat has already ruled that out.
     
  19. johnnyb70

    johnnyb70 Active Member

    Joined:
    Nov 9, 2013
    Posts:
    406
    Likes Received:
    88
    Are you saying after the easystart it just fires and runs ok? Or it tries to start? Are these gems engines? Pretty frustrating by the sound of it. Gems engines are usually really quick starters.
    I would start by trying all the sensors used for start up. Crank cam temp fuel temp gems has a set sequence of sensors it relies on to start. The wires can easily be checked by unplugging the ecu and continuity checking the wires end to end.using a paper clip in the plugs! Rave has the wiring diagrams.
     
  20. Grrrrrr

    Grrrrrr Well-Known Member

    Joined:
    Jul 8, 2012
    Posts:
    8,997
    Likes Received:
    1,273
    Location:
    Buckinghamshire, UK. ('95 DT)
    That's a good tip!
     
< Previous Thread | Next Thread >