1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome To LandyZone!

    LandyZone is the biggest Land Rover forum on the net. We have plenty of very knowledgable members so if you have any questions about your Land Rover or just want to connect with other Landy owners, you're in the right place.

    Registering is free and easy just click here, we hope to see you on the forums soon!

Engine management lights /sensors

Discussion in 'Land Rover Freelander' started by kendo51, Jun 25, 2012.

  1. kendo51

    kendo51 New Member

    Joined:
    Jun 9, 2012
    Posts:
    23
    Likes Received:
    0
    Location:
    N.ireland
    Hi , looking bit of input on my 2002 TD4 , couple of weeks ago the EML started flicking on and off (amber) only for second or so then nothing for 10-15 min then flicks on for few seconds again, got this reset at my usual local garage ( pre fuel rail pressure sensor) incase was and previous fault not reset correctly (only have landy few months), couple of days later it started again same as before no lose of power at any stage .

    Then on Friday while doing shoppin with the her indoors landy wouldnt start tried several times resetting key each time then left it for 5 min and she started again, back up to garage this time faults where camshaft position sensor and pre fuel rail pressure sensor , light is starting to flick on and of more fequently and is starting to stay on for 5 secs or so 2-3 time a minute. Has failed to start on 1 more occasion Sat , have ordered cam sensor as this is causing the starting issue ( £81.50 del inc vat is this good? ).

    Not to sure why light is flicking on and of do they not normally just come on? like i say power and performace have not changed, is there a common place that cable may be damaged took the plug out of the sensor and cleaned contacts to no avail.
     
    Last edited: Jun 25, 2012
  2. mjrimmer

    mjrimmer Active Member

    Joined:
    Dec 28, 2010
    Posts:
    816
    Likes Received:
    0
    Location:
    Stockport
    Cam sensor fault normally rears its head when the engine is warm.
    Fuel rail pressure sensor can suffer from dirty contacts, try removing the plug and give the contacts a good clean.
    Failing that the fuel rail pressure sensor harness was known to become faulty and the cure was to Change the harness for a Landrover replacement.........if you do a search you'll find this one has been covered before and has a guide on how to do it.
     
  3. kendo51

    kendo51 New Member

    Joined:
    Jun 9, 2012
    Posts:
    23
    Likes Received:
    0
    Location:
    N.ireland
    Hi , i have ordered cam sensor today and have also ordered the loom, seen the other posting and although the discription was good was looking some pictures of 1 complete so i can see exactly how to do it.
     
  4. kendo51

    kendo51 New Member

    Joined:
    Jun 9, 2012
    Posts:
    23
    Likes Received:
    0
    Location:
    N.ireland
    Faults all sorted fitted new cam sensor and seen connectors over near the filter and thought they look strange moved the wire and cable fell out , recrimped it and eml no off problem with ctarting and fuel pressure fault cured , Now just to send the loom i had ordered back