Land Rover ForumsLandrover Forum

Forum LZ Shop Gallery For Sale LZ - Live
Go Back   Land Rover Zone > Land Rover Talk > Land Rover Freelander
Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Land Rover Freelander Freelander fans, let's hear you. Forum Sponsored By: Famous Four - Land Rover Freelander Parts Supplier

Welcome to Land Rover Zone!

You are currently viewing our site as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, photos and use our for sale section. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!



Reply
 
Thread Tools
  #101  
Old 31st-March-2012, 10:01
Singvogel's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Off-road in Aberdeenshire!
Posts: 2,952
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

Quote:
Originally Posted by Torsen View Post
Hi

My 2001 TD4 is still lack of power. I hav changed:

- 2 x fuel pump
- EGR blanking
- vacuum pipes
- Chrankshaft filter
- fuel an air filter
- turbo hoses
- turbo solenoid

But it still lack of power, but no smoke. Engine also rattle to much. But between the engine bay fusebox and the firewall/bulkhead there is an hidden sensor with some red rubber on the top. Its hard to get the finger down there, but it feels like the red colored top is a kind og push-button, and wiring goes in to ECU. Do any of you now what this is?
That is the emergency fuel cut-off switch - which operates only in the event of an accident/impact - it is reset by pushing down on the red top.

I can't see that as any part of your low power problem as it is either an on or off thing - it will stop the engine - not restrict or slow it.

What's the mileage?

Have you tried a bottle of injector cleaner? Even if you have I would try it again. After that tankful, I would be adding the good old mineral based 2-stroke oil to every tankful. 200ml to 300ml per 50 litres of diesel should make the engine a bit quieter at least.

(Note - not at the same time as the injector cleaner)

Singvogel.
Reply With Quote
LZ
  #102  
Old 16th-April-2012, 21:24
Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 35
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

Thanks singvogel, I also find out that it is an emergency reset button.

I also use injector cleaner every 3-4 tank and rest of the time, 2-stroke oil. But the problem is still there.
Reply With Quote
  #103  
Old 29th-April-2012, 18:22
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: WORCESTERSHIRE
Posts: 12
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

i have this exact problem , only had it a week so did not pick it up on test drive , to be fair i bought it off an elderly lady who basically drove it round the lanes to the shops and back.
i have ordered a STC4198 solenoid valve has this sounds like the cure , 60 delivered was the best price i could get , also gonna blank off the egr valve whilst i am tinkering , hope the solenoid valve works has apart from that the freelander is in cracking condition, only thing that did not work was the sat nav unit and so had an aftermarket stereo in but my friend has repaired so will drop back in at the end of the week.
Reply With Quote
  #104  
Old 4th-May-2012, 15:31
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: WORCESTERSHIRE
Posts: 12
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

fitting a new solenoid valve , fuel filter and egr blanking mod for good measure , hope the solenoid valve clears the problem
Reply With Quote
  #105  
Old 5th-May-2012, 17:03
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: WORCESTERSHIRE
Posts: 12
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

could not get to the valve . looks like a ramp is needed to remove the sump guards 1st , hope this is right , gonna ask local independant landy guys to do it
Reply With Quote
  #106  
Old 8th-May-2012, 20:22
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 87
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

Thanks to the OP - this was my problem and his diagnostic method (unplug pipe 1) worked like a charm.

One thing I haven't seen discussed anywhere, can the valve assembly be fixed, reconditioned or something like that? New ones are getting expensive now, like everything, I bet like many of you out there, are like me and "struggling" at the moment.
Reply With Quote
  #107  
Old 19th-May-2012, 17:48
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: West Yorkshire
Posts: 35
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

Hi I have a freelander 2.0 tdi on a w reg its got full service history,yesterday I had a oil and filter change.Right now I will get to the fault!! today when driving it keeps losing power when doing any speed but when i change gear it picks up for a few feet then dies again any ideas???
Reply With Quote
  #108  
Old 23rd-May-2012, 03:55
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

One solution to low power problem found.

Our Freelander TD4, 100,000km, low power, wouldn't rev past 3500 in 3rd gear. Also terrible on hills.

Having read thru this forum and spoken to my local mechanic I had ordered and was about to change the Mass Airflow Sensor. I had just managed to find the 5 point torx bit, but before I got home my wife reported a massive explosion, and then the car ran quite well, apart from sounding like a V8 race car .

The front muffler had exploded, so I am surmising one of the exhausts were blocked, Its going in for a new one tomorrow.

Phew!
Sean
Reply With Quote
  #109  
Old 24th-May-2012, 08:52
Junior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 2
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

Took to the exhaust shop today.
Catalytic converter had decided to fall apart and clog all the other mufflers.
All running well now
Reply With Quote
  #110  
Old 13th-June-2012, 19:23
Junior Member
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Default Re: Td4 Lack of power at 70mph - fixed !

Had exactly same issue 70mph with six td4's in past all turned out to be the fuel metering valve located on the back of the main injector pump on the engine shuts down under load hence making it drop speed and struggle to get 50mph ease off and clears and picks up again but does put the engine management light on issuing a code of P1260 on snap on solus diagnostic scanner hope this is of help if not fixed yet.......
Reply With Quote
LZ
Reply

Thread Tools



All times are GMT +1. The time now is 22:08.

Content Relevant URLs by vBSEO 3.2.0
Page generated in 0.09336 seconds with 9 queries